Voor wie is het eigenlijk

Nadat de ouderwetse bejaardenhuizen waren afgeschaft en we allemaal zo lang mogelijk thuis moesten blijven wonen viel er best een grote groep mensen buiten de boot. Mensen die nog niet zoveel zorg​nodig hebben dat ze voor een verpleegtehuis in aanmerking komen, maar toch behoefte hebben aan een manier van wonen waarbij ze niet meer alles alleen hoeven te doen.

Samenredzaamheid

I​n het Zorgbuurthuis hebben we appartementen voor alleenstaanden en stellen. Die gaan samen proberen zo lang mogelijk samen zelfstandig te blijven wonen. Als er professionele zorg nodig is kunt u deze krijgen van Interzorg. We probeen samen te kijken hoe we elkaar kunnen helpen!

Wat verwachten we van een bewoner?

Onze bewoners hebben samen een goed mix van “zorgzwaarte”. Als je al thuiszorg hebt zou je in aanmerking komen. Maar heb je dat (nog) niet, echt harde regels om in het Zorgbuurthuis te kunnen wonen hebben we ook niet echt. Ook niet qua leeftijd. We richten ons wel op ouderen maar dat is geen wet! Het lijkt in elk geval leuk om samen met de medebewoners een hechte groep door dik en dun te gaan vormen. Woon je samen en heeft een van beiden wel, en de ander geen zorg nodig, is het Zorgbuurthuis misschien wel DE plek omdat je bij ons gewoon samen kunt blijven

Gemeenschappelijke ruimte met dagbesteding

We moeten eerlijk zijn, een appartement in het Zorgbuurthuis is niet groot. Maar daar staat tegenover dat er een royale gemeenschappelijke ruimte is. Het idee is immers samen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Overdag kunnen onze bewoners en mensen uit de buurt hier gebruik maken van wat we noemen “indicatie-loze dagbesteding”. Dat klinkt moeilijk maar is eigenlijk gewoon je dag invullen met allerlei activiteiten of gewoon een kop koffie en een praatje zonder dat je er stempeltjes of doorverwijzingen van een dokter of de gemeente voor nodig hebt! Deze ruimte is ‘s-avonds beschikbaar voor de bewoners. Er kan ook samen gegeten worden. Maaltijden zullen in de professionele keuken van het Verdihuis bereid worden.

Flatcoach

We realiseren ons heel goed dat dit prachtige idee zoals het hierboven staat niet zomaar gaat gebeuren. En als het er eenmaal is niet vanzelf blijft draaien. Daarom kent het Zorgbuurthuis een flatcoach. Dat is een betaalde baan. De flatcoach helpt de bewoners op weg om samen zelfstandig te blijven en is een belangrijk aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Het kloppend hart van het huis.